День захисника України

13.10.2020 11:45

Україно моя,

Саду ти мій вишневий,

Позолота степів,

Голубінь неозора!

Луг квітучий і гай,

Солов`їний розмай,

Синьо-жовті священі простори!

 

Душу й тіло твої 

У кривавих боях                                                                                                       

Сто сот крат, сто сот крат

Рвали орди ворожі,

Волелюбна, свята,

Непохитна, стійка,

Дух свободи 

Постав на сторожі!

 

Славних доньок й синів 

Ти зростила в борні - 

Буйноцвіт свій,

Моя Україно!

Дала волі любов,

І на рідний твій зов

Знов готові вони, 

Батьківщино!

 

І тортури, і смерть -

Все знесуть на хресті,

Не ридай же за ними в зажурі.

Символ волі святий,

Ти їх клич бойовий -

Розступіться,

Тюремнії мури!

 

Ти одна серед всіх

Найсвятіша в віках,

Волелюбна, і горда, і щира,

Прийми ще раз мою

Клятву вірну, святу -

Впаду, згину

За тебе, щасливий! 

                         В.Новоринський

День захисника України ніколи не буде традиційним святом з масовими гуляннями та веселими дійствами. Це свято пам’яті про наших гордих предків, які пером і словом, вогнем і мечем виборювали право на незалежність рідної держави; свято вшанування козацької доблесті та звитяги; свято вдячності ветеранам Другої світової, які також воювали за свою землю. І, нарешті, це день усіх героїв сьогодення, які хоробро боронять кордони України від зазіхань північного сусіда-агресора, та усіх тих, хто поклав своє життя на Сході країни в ім’я суверенності та єдності нашої держави. 

Цей день обрали не випадково. Споконвіків на свято Покрови наші пращури вшановували воїнів-захисників. Традиція ця дуже давня і походить ще з часів Київської Русі. Козаки вважали Покрову своєю заступницею.

На Січі була церква на честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова. Збираючись у похід на ворога, козаки проводили молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, дякували Їй за збережене життя.Оберігає Пресвята Богородиця і теперішніх оборонців державних кордонів. Вони разом з усією країною прохають у Всевишнього миру для України. З такими молитвами 14 жовтня, у велике православне свято, звертатимуться до Господа і священнослужителі та віряни кожного храму.

Та не лише свято Покрови та День козацтва відзначають 14 жовтня. Вважається, що саме цього дня 1942 року була створена УПА. А вже 30 травня 1947-го Українська повстанська армія оголосила празник Покрова своїм офіційним святом.

День захисника України — свято не тільки військових. Це свято нескорених, свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист — економічний, гуманітарний, інформаційний.Друже! Вітаю Тебе з Днем захисника України. Нехай патріотизм, сила волі та незламна віра у щасливе майбутнє рідної землі стануть Твоїми вірними друзями на все життя. Миру, добра і процвітання нашій країні.