Талант добрий і веселий

10.09.2022 22:42

11 вересня 1862 року у Грінсборо (штат Північна Короліна) народився американський прозаїк О. Генрі (справжнє ім'я та прізвище Вільям Сідней Портер). Він є автором понад двохсот вісімдесяти оповідань, скетчів, гуморесок.

Хлопчик рано втратив матір і виховувався тіткою по батькові. Здобувши середню освіту, він вивчився на фармацевта. Незабаром він поїхав до Техасу і оселився в місті Остін. Там він працював як ковбой, касир, рахівник у банку, продавець, журналіст. У 1887 році він одружився з Атол Есте. Перші літературні досліди О. Генрі відносяться до початку 1880-х років. З 1894 року він почав самостійно видавати гумористичний тижневик під назвою The Rolling Stone, де друкував свої вірші, малюнки та гумористичні нариси. Приблизно за рік журнал закрився. У той же час його звільнили з банку за підозрою у грошових махінаціях. Рідні допомогли заповнити витрати в банку, але після цього він все ж таки переховувався в Гондурасі. Після повернення його посадили на три роки у в'язницю в штаті Огайо. Там він працював у лазареті і писав оповідання. До цього періоду належить поява псевдоніма Про. Генрі, походження якого і залишилося загадкою. Перший твір під цим ім'ям побачив світ 1899 року. Це була розповідь «Різдвяний подарунок Діка-Свистуна», написана у в'язниці для журналу «Мак Клюр». У перше десятиліття XX століття він написав кілька збірок оповідань, у тому числі і «Чотири мільйони» (1906), «Серце Заходу» (1907), «Вибране» (1909). Майже все життя він присвятив написанню коротких оповідань із несподіваною кінцівкою. Єдиний роман письменника, «Королі та капуста», з'явився у 1904 році. Від шлюбу з Атол Есте у нього була одна дочка Маргарет, в якій він душі не чув. В останні роки О. Генрі страждав від цукрового діабету та серйозного захворювання печінки. Письменника не стало 5 червня 1910 року. Він був похований у рідному штаті Північна Короліна.
 

 О.Генрі можна було б назвати своєрідним запізнілим романтиком, американським казкарем XX століття, але природа його унікальної новелістичної творчості ширша за ці визначення. Гуманізм, незалежна демократичність, пильність художника, до соціальних умов свого часу, його гумор і комедія переважають над сатирою, а "втішний" оптимізм - над гіркотою та обуренням. Саме вони створили унікальний новелістичний портрет Нью-Йорка на зорі ери монополії - багатоликого, привабливого, загадкового та жорстокого мегаполісу з його чотирма мільйонами "маленьких американців". Інтерес і співчуття читача до життєвих перипетій, клерків, продавщиць, бурлаків, невідомих художників, поетів, актрис, ковбоїв, дрібних авантюристів, фермерів, тощо, вважається особливим даром, що властиво О.Генрі як оповідача. Образ, який виникає ніби на очах, відверто умовний, набуває швидкоплинної ілюзорної достовірності – і назавжди залишається у пам'яті.

 Пропонуємо вам інтерактивний плакат, який  детальніше познайомить вас з біографією письменника та його найвідомішими творами.